PDKS Nedir?

15 Mart 2024

PDKS Nedir?

Personel Devam Kontrol Sistemi (PDKS) kısaca çalışanların çalışma süreleri, fazla mesaileri, izinleri ve devamsızlık bilgilerini hesaplayan, hakediş ve kesintilerini kayıt eden ve saklayan sistemlere verilen isimdir. PDKS sistemi ile işletme çalışanlarının tüm işe devam bilgilerini kontrol altında tutarak insan gücünden maksimum verimi alabilir. Günümüzde çalışan sayısının yüksek olduğu hemen hemen her işletme PDKS sistemlerinden faydalanmaktadır.

PDKS yüz tanıma, parmak izi okuma, elektronik kart gibi farklı metodlar ile elde edilen veriler ile çalışmaktadır.

PDKS Ne İşe Yarar?

PDKS ile işletmeler öncelikle çalışanların haklarını korurken aynı zamanda işletmenin işçiye kesintiler ve hakkedişler ile ilgili ödemeler konusunda hata payını sıfıra indirmiş olur. Çünkü PDKS tüm verileri hesaplayarak yasal sınırlar içinde en doğru veriyi sunar. Bu sayede çalışan verimliliği artarken, işletmenin ise olası fazla ödeme gibi hatalı durumlardan kaçınmasını sağlar. Kısaca bu sistem ile hem işçinin hem de işletmenin hakları korunmuş olur. Personelin işe geliş gidiş saatlerini tutabilen, vardiya bilgilerini ve fazla mesailerini baz alarak hesaplamalar yaparak sonuçları hızlı bir şekilde veren PDKS ile işletmeler büyük bir efordan kurtulmuş olurlar.

PDKS Nerede Kullanılır?

Çalışan sayısı farketmeksizin tüm işletmeler bu sistemi kullanabilirler. Günümüzde tekstil, üretim, zincir marketler gibi aklınıza gelebilecek neredeyse tüm sektörlerde PDKS kullanılmaktadır. Bunun dışında özellikle vardiyalı çalışan işletmelerde oldukça verimli bir süreç sağladığı için yoğunlukla kullanılmaktadır.

PDKS Programı Nasıl Kullanılır?

Personel Devam Kontrol Sistemi kullanımı işletmenin dinamiklerine göre yüz tanıma, parmak izi okutma gibi sistemlerden birini seçerek kullanıma başlanabilir. Seçilen sistem kurulumu yapıldıktan sonra çalışan verilerinin sisteme tek tek tanımlanması ile sistem çalışabilir duruma gelecektir. Personel tanımlamaları ile birlikte günlük, aylık verileri işleyen sistem işçinin işe geliş gidiş ve mesaileri gibi bilgileri işleyecektir. İşveren istediği zaman bu bilgilere erişebilecek ve işleyebilecektir. Ayrıca çoğu işletmede olduğu gibi ay sonu işçinin hakedişlerinin hesaplanmasında da oldukça işe yarayacaktır. Bordrolama süreçlerinde hata payını sıfıra indiren bu sistem ile tüm süreç kontrol altında tutulmuş olacaktır.